Instalari software

In momentul in care achizitionati un calculator / laptop este posibil ca acesta sa nu vina cu un sistem de operare instalat. Pentru a-l face functional trebuiesc urmate urmatoarele etape:

1. Instalarea unui sistem de operare (cele mai cunoscute fiind Windows, Linux si Mac).

Ce este sistemul de operare? Un ansamblu de functii, proceduri si programe (utilitare) livrat sub forma unui Kit de instalare care asigura interfata intre utilizator si statia de lucru. Majoritatea sistemelor de operare nu sunt gratuite, ele trebuiesc achizitionate sub forma de licenta de la un vanzator de licente soft.

2. Sa se instaleze driverele

O data instalat sistemul de operare pe calculator / laptop trebuiesc instalate driverele. Ce sunt driverele? Acestea nu sunt altceva decat mici coduri de program  ce permit sistemului de operare sa interactioneze cu componentele fizice (hardware) ale calculatorului / laptopului (placa de sunet, placa de retea, placa video, Bluetooth-ul, etc). Aceste driver se livrau inainte pe suport magnetic (CD / DVD). Mai nou driverele se livreaza din ce in ce mai putin astfel, ele putand fi descarcate de pe pagina de internet a producatorului. Dar ce ne facem daca nu avem instalat driverul placii de retea? Fara el nu putem naviga pe internet si in acest caz driverele trebuiesc descarcate prin intermediul altui calculator si copiate pe noul calculator.

 3. Sa se instaleze un program antivirus

Ce este antivirusul? Antivirusul este un program specializat in protejarea calculatorului de virusi (programe facute de crackeri menite sa va strice calculatorul sau sa va copieze date, parole, informatii personale si multe altele). Pentru siguranta dumneavoastra si a calculatorului / laptopului dumneavoastra este neaparat necesara instalarea unui program antivirus. De asemenea unele programele antivirus sunt gratuite in totalitate, iar altele sunt gratuite cu titlu de testare o perioada de timp (de regula 30 de zile) sau trebuie achizitionata o licenta. Firma noastra va ofera si acest serviciu IT.

4. Sa se faca update la sistemului de operare

De la data crearii kitului de instlare al sistemului de operare apar numeroare update-uri ale acestuia (repararea unor erori, optimizare, functionalitati, elemente noi de securitate, etc). Aceste update-uri trebuiesc instalate cat mai repede dupa aparitia lor.

5. Sa se instaleze o serie de aplicatii

In etapa urmatoare se instaleaza aplicatii. Ce sunt aplicatiile? Sunt programe utilitare care va ajuta in desfasurare activitatii. Cateva exemple:

  • Microsoft Office (utilitar de editare texte, tabele, prezentari, note, citirea emailurilor, etc)
  • VLC  (utilitar (player) de vizualizare filme)
  • Codecuri (ajuta playerul sa citeasca divere formate video)
  • Arhivator (utilitar ce ajuta la comprimarea / decomprimarea datelor in vederea castigarii de spatiu – micsorarea dimensiunii fisierelor)
  • iTune, WinAmp (utilitare (playere) media – pentru ascultarea de melodii / videoclipuri / filme)
  • Skype, Yahoo Messenger, Google Talk (utilitare chat – socializare)
  • etc

6. Sa se faca optimizari

Ce sunt optimizarile? Sunt operatii de configurare menite sa va mareasca viteza de procesare a datelor de catre calculator / laptop.

Mai mult decat atat, este recomandata reinstalarea sistemului de operare o data pe an sau la doi ani, pentru performante notabile ale calculatorului / laptopului.

Exista mult mai multe etape. Noi am vrut doar sa va prezentam cateva dintre cele mai importante. Intreg procesul necesita cunostinte de specialitate si timp. Acesta din urma variaza in functie de configuratia calculatorului si poate fi intre cateva ore si o zi.