Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, unul dintre cei mai premiați tineri cercetători la nivel internațional, cu activitate relevantă inclusiv în mediul privat, este doctorand al Universității Politehnica Timișoara (UPT).

Ca membru al comunității de cercetători din UPT, tânărul inventator intenționează să se axeze cu prioritate pe elaborarea tezei de doctorat, în cadrul căreia se vor regăsi și informații privind dispozitivul denumit „deflector termic integrat”. Acest dispozitiv se aplică pe traseul de admisie al aerului la motorul autovehiculelor, dovedindu-și eficiența pe timp de vară, când motoarele pierd aproximativ 20% din putere din cauza căldurii. Deflectorul termic integrat i-a adus doctorandului UPT numeroase aprecieri, ultima recunoaștere a eficienței dispozitivului constituind-o medalia de aur obținută, în noiembrie 2015, la Salonul Internațional de Inventică Innova Bruxelles. În cadrul Innova, tot pentru acest dispozitiv, inginerul a obținut premiul special al delegației Thailandei.

„Dispozitivul este o invenție ce a fost testată în practică în anul 2010, fiind implementată pentru prima dată pe autoturisme și pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia. Deflectorul termic integrat nu este însă limitat doar la industria auto, ci poate fi aplicat și în construcții. Bineînțeles, cercetările se pot extinde și se pot diversifica din punct de vedere al utilității acestuia”, a declarat inginer Corneliu Birtok Băneasă.
În 2016, în paralel cu activitățile de cercetare derulate pentru teza de doctorat, Corneliu Birtok Băneasă dorește să participe la numeroase saloane de inventică, la expoziții sau conferințe tematice. Începând cu anul 2008, Corneliu Birtok Băneasă a obținut la saloane internaționale de inventică 26 de medalii de aur, șase medalii de argint, două medalii de bronz și 22 de premii speciale. Participarea doctorandului UPT la toate saloanele internaționale a avut loc după o selecție organizată de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare – a informat UPT.